Na rozostavanej diaľnici na Spiši búrajú mostné piliere

07.02.2014 Levoča

Levoča 7. februára (TASR) – Na rozostavanej diaľnici D1 na Spiši búrajú mostné piliere. Dôvodom je podľa hovorcu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Marcela Jánošíka fakt, že nevyhovovali technickým normám. Piliere sa búrajú na diaľnici D1 Jánovce – Jablonov v druhom úseku.

"Diaľničná spoločnosť v rámci výrobného procesu diaľnice má samozrejme zabezpečený systém kvality, to znamená, že technologické procesy, postupy a výsledné objekty podliehajú kvalitatívnej kontrole. V tomto prípade betonážna časť objektu nespĺňala technické parametre a technické normy. Náš stavebný dozor preto neprevzal tieto objekty a vrátil ich naspäť zhotoviteľovi, aby celú túto záležitosť napravil," objasnil Jánošík s tým, že náprava je možná len búraním predmetných pylónov.

Boli už vydané aj búracie povolenia, konkrétne na tri pylóny dvoch budúcich mostov. Zhotoviteľ ich na vlastné náklady bez následného predĺženia termínu dostavby musí nanovo postaviť tak, aby spĺňali kvalitatívne parametre. "Pokiaľ to tak bude, tak náš dozor ich v našom mene prevezme," dodal hovorca. Podľa neho nie je podstatné, ako dlho bude trvať búranie pylónov a ich následná výstavba, dôležité je, že zhotoviteľ má stavbu odovzdať načas, teda do júla budúceho roku.

Zhotoviteľmi takmer 10-kilometrového úseku sú EUROVIA SK, a.s., EUROVIA CS, a.s., STAVBY MOSTOV SLOVAKIA, a.s., a stavebný dozor zabezpečujú AE Dozoring, s.r.o., a Infraprojekt, s.r.o. Súčasťou výstavby, ktorá sa začala ešte v júni 2012, je aj privádzač Levoča a v rámci tohto úseku vybuduje zhotoviteľ celkom 12 mostov i tunel Šibenik.
 

Vyberte región